Heller ikke lokaliseringen av Nobelprisen er hugget i stein nevner han og noen nikker. De har også hørt om Stockholm og akademian sin rasling med de sablene, fredssablene selvsagt.
Derimot nevnte eller diskuterte ingen hvilken verdi det har å være fredsbyen og hvilken implikasjon det ville få på neste måling om Oslo sin ranking som young pioneering eller når det gjelder start-up-investeringer, innovasjonsforventninger eller attraktivitet som by å studere i?
Er fredsbyen en smart city Lippestad? Eller er svaret det vanlige; det er ingen motsetninger her? Nei, det er sant, det er mange ting som ikke bygger på hverandre, men likevel ikke er motsetninger.
Hva er da mitt poeng? Ønsker jeg bare å tøyse med dette? Nei, men kostbare undersøkelser som samler flere hundre mennesker som i alvor lytter må finne seg i å bli avkrevet en relevans. Eller så må bestillerne av den stå opp og snakke om hva konsekvensene er.
Compact city
Når Oslo (hvem er Oslo forresten?) ikke bare snakker om «smart» og «young pioneering», men også sier at vi skal være «the worlds favourite compact city» lurer jeg på hvorfor vi får svarene rapporten presenterer. Hvorfor har vi stilt de spørsmålene?
La oss et øyeblikk tro at markedet der ute, turister, investorer og studenter sorterer sin verden i compact cities. Hvorfor sammenligner ikke undersøkelsen verdens compact cities (moderne byutvikling)? Eller byer som også er i løypa for å være pioneering, enriching and real? Og hva betyr det?
Hva er poengene? Hvor vil man med stedsidentiteten til Oslo og hvorfor? Selvsagt skjønner jeg at Oslotech og andre startup miljøer ønsker å posisjonere seg mot investorer og grundere, men de er tross alt bare biter av Oslo.
At eiendomsbransjen vil tiltrekke seg kapital er også en del av et marked. Men i Status of the City blandes investorer, turister, talenter og innflyttere inn i en eneste stor umulighet.
Mest underholdning
Statusrapporten burde verken glede eller skremme. Den er en status på utvalgte kriterier, men tar ikke utgangspunkt i hvordan vi kan spisse oss som by eller spisse subkulturene og markedene i byen, hvordan vi kan rendyrke våre ekstreme kvaliteter slik at det tiltrekker noen der ute.
Rapporten handler om effekter vi ikke ser ut til å ha forklaringene på, ikke annet enn at vi pr dags dato ser ut til å være et lønnsomt sted for investeringer i eiendom. Dermed blir dette mest underholdning.
Hvorfor skal vi bli likere?
Til slutt, og det er det ikke Clark som snakker om, og det tar ikke tak i undersøkelsen som sådan, kommer det evige gnålet om å gjøre Oslo mer urban, særlig i turisters øyne. Det er også en merkelig sak. Hvorfor skal vi bli likere andre byer?
Hvorfor skal verden bli likere? Oslo vs Amsterdam? Borteseier. Oslo vs Stockholm? Borteseier. Og så videre. Oslo vs Reykjavik? Jippi! Vi er mer urbane enn sagaøyas hovedstad. På en måte. Men da reiser jo turistene heller til Reykjavik. De kommer jo fra steder som slår oss ned i støvlene med urbanitet uansett?