Nettverket av fremkomstmidler og linjestrukturer som danner kollektivtrafikken er omfattende. Noen linjer tar deg strake veien til reisemålet, andre bringer deg i sirkler og i sløyfer, via ditt og via datt. Ofte er det en god grunn til det. Enten fordi naboen din har et annet behov for reisetilbud enn deg, eller fordi det skal være driftbart for operatørene.
Trafikantinformasjonen skal fortelle om alt dette, til alle de 625 millioner passasjerene som årlig skal fraktes fra A til B! Og antallet reisende øker stadig, og sist med 4 %.
Verden vil bedras
Jeg er ikke interessert i å vite alt dette. Jeg vil helst fjerne alt som er irrelevant for meg, akkurat nå. Ta bort alt det unødvendige støyet! Kanskje jeg trenger det en annen gang, men ikke nå. For akkurat nå skal jeg bare besøke tanta mi på Nesoddtangen.
Når virkeligheten er mer komplisert enn hva vi ønsker å sette oss inn i, og det finnes flere valgmuligheter enn man egentlig trenger, må man forenkle det komplekse. “Verden vil bedras”, og det vil vi som reiser rundt i kollektivtrafikken også, enten vi er bevisst det eller ikke.
Det mest åpenbare og geniale hykleriet er linjekartene. Oslos linjekart for T-bane er selvfølgelig inspirert av Transport for Londons Tube map. En tilsynelatende enkel og skjematisk fremstilling av byen og linjene. Som turist i London etterprøver man ikke engang geografien i metrokartet som overhodet ikke stemmer, sånn egentlig. Det er likevel greit, for det er bare nettopp det man trenger i en så stor by. Til og med i lille Oslo lager vi denne stiliserte fremstillingen av byen.
Sannheten tilpasses
Det at Kolsås faktisk ligger mye lenger vest enn Frognerseteren er det ingen som bryr seg om, ei heller at byen ikke er rektangulær… Men dette er vi vant til! Og det funker, rett og slett fordi det er lettere å huske og man lettere kan finne sin holdeplass. For det er det det handler om. Geografien kan man alltids finne ut av når man kommer dit man skal.