En tilfeldig håndfull akronymer (forkortelse som uttales som et ord) fra offentlig sektor.
Les mer om akronymer: Ordkrymping og forkortet tenkeevne
I tillegg til omdømmekritisk vil jeg hevde at akronymbruk på viktige institusjoner er et demokratisk problem, i hvert fall i verste form (upresis forkortelse) fordi det er ekskluderende og kun begripelig for de med spesiell interesse. Vil mene at mange av våre viktige tjenester vil være tjent med en navneendring.
2014 var sist vi hadde et «akronymoppdrag». Sika var like umulig å huske som det fremstod useriøst. Sika var navnet på Senter for Immateriell Kulturarv. Og faktisk i fullversjon SIKA NHU. NHU stod for Norsk handverksutvikling. Nå heter det Norsk håndverksintitutt. Der er det flott å jobbe.
Det er ingen som sier at Norge ikke er medlem av Eu
Sammen med Språkrådet er min varmeste anbefaling å finne et omtalenavn (velger bort betegnelsen merkenavn ift offentlige etater, selv om man kan godt vurdere det som det, faglig sett. Et sterkt merkenavn har du når mange har hørt om det og vet hva det er) som er norskt, klart og tydelig og kan brukes i sin helhet, eventuelt en bokstavforkortelse som uttales bokstav for bokstav. Det går an å si B-U-P i stedet for Bup.
Det er ingen som sier at de har gått på Bi, har vært i Usa, jobber i Udi eller Ud, eller at Norge ikke er medlem av Eu. Og du hører ikke Jonas Gahr Støre si AP, og i hvert fall ikke Ap.
Hemmelige tjenester
Valg av navn er omdømmekritisk. Selv de hemmeligste tjenester nyter godt av berømmelse; PST FBI CIA KGB. Men det forutsetter selvfølgelig at de omtales med navn det går an å huske. Ingen mener noe om det de ikke har hørt om. Kjente korrekte forkortelser fungerer som en huskeregel.
Mattilsynets juridiske navn er Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler. Hadde Mattilsynet valgt en bokstavsuppe som omtalenavn er det jammen ikke sikkert vi hadde visst at vi har den type tilsyn her i landet. I hvert fall ikke vi alle.
Lånekasse, husbank, mattilsyn, riksantikvar, kulturminnefond, polarinstitutt, statistisk sentralbyrå, meteorologisk institutt – og språkråd, er noe av det vi vet vi har.
At viktige ting er intellektuelt begripelig, og ikke høres ut som noe du får kjøpt i kiosken, har gjerne noe for seg. Da går det ikke inn det ene øret – og rett ut av det andre.
Korte, klingende navn refererer til helt andre kategorier enn kompetanse. Gjerne brus og godteri, vaskepulver og den type ting. IFA. OMO. ZALO. SOLO
Vis profilen til Sidsel Lie
Toppbilde er et bildesøk på Google.