Direktøren i Språkrådet fortviler
Språkdirektør Åse Wetås (toppbildet) har skrevet brev til Kulturdepartementet hvor hun slår fast at staten bryter egne skriveregler og retningslinjer for navnelaging. Og at arbeidsforholdene på dette feltet er slik at Språkrådet ikke får utøvd de oppgavene departementet har gitt.
Til DN 23.09.18 forteller Wetås at en «rekke dårlige erfaringer» er bakgrunnen for brevet. Les Språkrådet føler seg forbigått i navneprosesser: – Skriker i ørene mine
Som strategisk rådgiver i et merkevarebyrå med fokus på navneutvikling har jeg flere ganger tatt kontakt med Språkrådet i frustrasjon over navn på direktorater, etater og offentlige tjenester. Særlig den hyppige, meningsløse forekomsten og misbruket av akronymer (forkortelser som uttales som et ord) mener jeg i prinsippet bør forbys.
Eksempelvis: FUB FUG PRIO SIU BUP NUPI NAKMI KORO VEA VOX
Svaret er at det er frivillig å følge deres råd og anbefalinger. Språkrådet er et fagorgan og ingen tilsynsmyndighet.
Kulturdepartementet varsler at de vil vurdere skarpere lut for å sikre at språkfaglige rutiner for navnelaging i staten blir fulgt opp. Hva det innebærer vil tiden vise.
Spørsmålet er om ikke Språkrådet bør gis et nytt mandat og myndig rolle. Og at Brønnøysundregisteret og særlig Patentstyret, i tillegg til hensynet til forvekslingsfare, kun tillater registrering av navn i offentlig sektor som tar hensyn til språk og publikums mulighet til å forstå og huske.
Samfunnet er i stadig endring og reformene hagler. Enn så lenge er det bare å grue seg til neste nonsensnavn (språkdirektørens uformelle, men treffende betegnelse: Nonsens; engelsk, av latin non- og sensus ‘fornuft’- altså intellektuelt ubegripelig. Og ja, nonsens finner du i Bokmålsordboka).
Dustehuenavn ville også være betegnende – men mer fornærmende, og klinger ikke like godt.
Til å grine av
Er helt enig med Språkrådet i at blant andre OsloMet og Norec er til å grine av. Men hadde jeg vært tilsynsmyndigheten ville jeg gitt Bane NOR dispensasjon.