Både Wanda og undertegnede hadde sin bransjeoppvekst på 80-tallet så samtalen går i det en god stund. Og jeg tenker at dette kommer til å bli bare litt om Boka.
Norske yrkestegnere
Som tidlig byråleder, utøvende designer, medlem som 19-åring – og senere styreleder i det som først het Norske yrkestegnere og senere Norske grafiske designere som igjen slo seg sammen med Norsk illustratørforbund og ble til Norske illustratører og grafiske designere (NIGD), og nå heter Grafill, professor i visuell kommunikasjon og fagbokforfatter, har Wanda oversikt over hva som har skjedd med faget og bransjen de siste 3 tiår. Kan man si.
På åtti- og nittitallet ledet hun også en datagruppe i regi av Grafill. Gruppen arrangerte store dataseminarer med mål om å spre kunnskap om Macintosh og andre digitale verktøy, som for de fleste da var nytt og ukjent.
Wanda er åpenbart nysgjerrig på det som er nytt – og opptatt av å dele kunnskap.
I 1999 slo Wanda Design seg sammen med Christensen/Lund. Sammen startet de merkevarehuset Brand House. Wanda Brand Identity ble etablert i 2006.
Designe og formidle
I nesten hele sin karriere har Wanda ved siden av business også undervist og gjesteforelest i ulike sammenhenger ved flere undervisningssteder, og bestemte seg etter hvert for at det var det det skulle bli til, og har nå vært professor siden 2012. Formidling ligger hjertet nært.
– Hvordan kom du på å skrive bok?
– Etter et par år, og ditto hyllemeter med produksjon av kompendier til undervisningen på universitetet, mye om strategi, tenkte jeg at – jadda, jeg kan skrive bok! og kontaktet et par forlag i 2014. Blant andre Cappelen Damm viste interesse.
Vi tenkte et perspektiv på to år, men det tok meg allikevel drøyt tre år, og jeg var nok ganske oppslukt der inne i boblen til tider.
For tilfeldig
– Hva er greia med strategi? spør jeg nå.
– Det å være designer er et stort ansvar. Jeg så tidlig at mye designarbeid ikke er strategisk forankret. Og jeg skjønner – med designbrillene på, at det kan være vanskelig for designere å forstå strategi.
Men det er altså meningsløst med design som ikke er målrettet. Med det mener jeg virksomhetens mål, som design faktisk skal bidra til å levere på. Boken Design og strategi tar leseren gjennom en total designprosess. Det handler om å sette ting i system. En strategisk designer er ikke kun en formgiver. Han eller hun er først og fremst en problemløser.
Det handler om å forstå problemet og å jobbe ut fra en problemstilling. Formuleringen må ikke være for vid. Ikke for smal.