Noen avslutter dagen med en tur ut med bikkja eller søpla. Og etter en lang dag er det godt å legge seg å sove, som på flere måter er en drømmetur, forhåpentlig bare avbrutt av en av de mange turene på do.
Så er det opp igjen og ut på tur. Alltid spennende om det blir opptur eller nedtur. Eller bomtur – som vel handler mer om uflaks enn dårlig planlegging.
Navnet Norðrvegr er grunnen til at vi er som vi er og snakker som vi gjør
Et godt navn har alltid en god historie. Navn som ikke betyr noe, eller har en historie, er bare tullenavn uten påvirkningskraft. Dette gjelder merke- og virksomhetsnavn. Og land.
– I artikkelen Merkenavn, ordkrymping og forkortet tenkeevne har jeg skrevet om verdens verste navn.
Seilingsleden fra Karmøy og nordover ble omtalt som Norðrvegr, veien mot nord, noe som kan tyde på at det opprinnelig var et geografisk navn på samme måte som uttrykkene vestrvegr, austrvegr, suðrvegr. Denne betydningen lever videre i det engelske, tyske og franske navnet på landet vårt: Norway, Norwegen, Norvège.
Runolog og professor i nordisk språkvitenskap Michael Schulte ved Universitetet i Agder har trukket i tvil teorien om at Norge betyr «veien mot nord». Ifølge Schulte kommer landsnavnet av det nynorske intetkjønnsordet «nor» som betyr smal/trang – og viser da til «veien langs de smale/trange fjorder og sund».
Livsform og tenkemåte
Min analyse er at det er navnets opprinnelse som er forklaringen på vår turkultur. Folkesjela. Enten navnet betyr veien mot nord eller veien langs smale fjorder har vi altså alltid bodd langs veien, og har derfor relativt omstreifende livsform og tenkemåte. Vi tenker at vi tar en tur både oppover og nedover veien. Vi tar til og med en tur over veien. Og bort i veien. – Og opp i bakken.
– Og vi tror stolt vi er medlemmer av Turistforeningen, selv om vi aldri har vært det (Undersøkelser viser at mer enn 700 000 nordmenn tror de er medlemmer, mens faktisk medlemstall er 250 000).