Eksponer deg selv og bruk umulige farger!

- - 22. august 2014
interiør1

Interiørverdenen drives av av trender. Og jeg vil tro folk flest lar seg påvirke, både bevisst og ubevisst. 

Interiørtrender 2014

Uansett om vi innrømmer det eller ikke! Etterspørsel og tilbud henger sammen, altså er markedet med på å styre hva du liker, igjen et resultat av nettopp trender.

Jeg har tatt et lite dypdykk i noen av de mest fremtredende trendene vi ser innen belysning, fargebruk, materialbruk, kontor, café/restaurant og interiør generelt. Dykket baserer seg på egne funn og observasjoner, samt tips fra en gruppe interiørarkitekter jeg har snakket med. Andre kilder er interiørblader og blogger.

Men først noen definisjoner: Bokmålsordboka trend m1 (eng) langtidstendens, hovedretning, årets moter innvarsler en mer romantisk t- Store Norske: trend langtidstendensen i en utvikling, hovedretning; mote, moderne stil. Instituttet for Fremtidsforskning deler trender inn i 4 kategorier:

1. Megatrend – langsiktige og ubestridte trender som preger verden

2. Lang trend – en tendens som vanligvis varer i 5-25 år

3. Kort trend – trender som varer mellom 1-5 år

4. Mote – Nesten alltid forbundet med et kommersielt produkt, kommer tilbake med jevne mellomrom. Varer sjelden lenger enn 1 år.

Grid har tidligere skrevet om de ulike trenddefinisjonene i Korte eller lange trender? Pakningsdesign 2014 om du ønsker å lese mer.

belysning-960x477

Beslysning er interiør

1. LED –er under stadig utvikling og bedring. Det blir mer og mer utberedt. Skal vi tro ekspertene har vi mye spennende i vente. LED belysning er det vi definerer som en megatrend, da dette er noe varig som er med på å endre lysmarkedet og til og med måten vi bruker lys på.  http://en.wikipedia.org/wiki/LED_lamp

2. Lamper som dekor –lamper skal ikke bare være funksjonelle, men være en del av selve interiøret. Dette har vært aktuelt lenge, men jeg er ganske sikker på at det bare blir viktigere og viktigere. Dette er en trend som vil vedvare. Lamper er møbler.

3. Pendler –holder stand. Særlig ser vi mye pendler i materialer som kobber, gull, røykfarget glass og betong. Vi henger de alene, men også sammen. Jeg tror pendler er noe vi kommer til å se veldig mye av også fremover.

4. Indirekte lys –skjulte lyslister langs vegger/tak. Baklys i glass og vegger. Indirekte lyskilder er noe vi ser mer av, det kan endre romfølelsen, skape stemninger – og illusjoner. Industridesigner Daniel Rybakken har høstet internasjonal heder og ære for sin filosofi og arbeid. Nasjonalmuseet sin vandreutstilling Det nye lyset er vel verd et besøk.

farger-960x476

Fargene er mange og umulige

Farger generelt (interiør) er typiske lange trender, som strekker seg over 5-25 år og korte trender altså 1-5 år.

1. Kontraster –knallfarger mot sobre farger. Kalde mot varme.

2. Utradisjonelle kombinasjoner –farger som tidligere har blitt betraktet som uheldige sammen. Som for eksempel rødt med rosa og rosa med oransje. Ikke vær redd for å eksperimentere!

3. Pasteller -/støvede farger –vi ser særlig mye grå, blå, mint, turkis, rosa og fersken.

4. Mer farger –trenden har lenge vært preget av hvitt, grått og svart. Nå ser vi større fargebruk generelt. Dette vil jeg tro er en motreaksjon på mye ”fargeløse” interiører. Det blir mer farger i alt fra vegger, tekstiler, møbler og dekor.

materialer-960x477

Materialene er naturlige

Vi vil ha det ekte og ærlig. Vi får stadig enda større fokus på miljø og bærekraftighet. Denne trenden faller mer eller mindre under det vi kaller en megatrend, da disse fokuspunktene stadig blir viktigere og det stilles høyere krav til valg av materialer.

1. Stein og marmor –særlig marmor har vært i vinden lenge og holder stand. Men det nye nå er marmor i farger. Jeg særlig tro på marmor i grønn og blåtoner. Vi bruker også mer stein, i alt fra serviset til benkeplaten.

2. Metaller –særlig ser vi mye kobber. Vi bruker metaller i alt fra møbler til lamper og dekor.

3. Ulike typer tre –hel tre , ask, kork og kryssfiner er noe vi ser stadig mer av.

4. Tapet –bruk av tapet på vegger holder fortsatt koken. Særlig i grafiske og geometriske former.

5. Kontraster-/spill i overflater –som f.eks glatt mot ru og blank mot matt.

6. Perforerte overflater –skillevegger, tekstiler til hele fasader i spennende mønstre og utskjæringer.

7. Tekstiler –gjerne lag på lag i ulike farger og mønstre. På gulv eller til og med hengt på vegg. Har du et Kelim teppe? Nå er det definitivt tiden for å ta det frem!

generelt-960x479

Interiør generelt er individuelt

Interiøret skal gjenspeile personen, ikke en møbelleverandør.  Ut med ”katalog-hjemmet” og inn med personlighet. Selv har jeg stor tro på denne trenden. Vi ønsker i større grad å omgi oss med minner og opplevelser, affeksjonsverdien er viktigere enn å ha alt nytt.

1. Eklektisk – miks og match med gammelt og nytt, designikoner og arvede møbler, finurlige gjenstander fra spennende ferieopplevelser og lag på lag med tekstiler.

2. Geometriske former –inspirert fra 30-tallets art deco. Vi ser særlig mye av det i tapeter og tekstiler.

3. Inspirasjon fra Sør-Amerika –fargerike og glade interiører med mye mønstre og planter.

4. Grønne planter –er i vinden som aldri før. Selv 80- tidlig 90-tallets store helt, Yuccapalmen, er tilbake. Fyll hjemmet, ute som inne, med alt fra store palmer og fikentrær, sukkulenter og kaktuser til avskårne palmegreiner i vaser.

5. Plakatprint –gamle filmplakater, reklameplakater og kunstplakater. I ramme – uten ramme, hengt på vegg , i hylla eller på gulvet lent mot veggen.

6. NY-loft stil med skandinaviske tendenser –den lyse, naturlige skandinaviske stilen har regjert lenge. Den holder stand, men nå parrer den seg med en råere og grovere stil inspirert av den typiske NY-lofts stilen. Og resultatet er, mener jeg, intet mindre enn kontrastfylt og vakkert!

7. Mindre minimalisme-mer hverdagsglam –vi ønsker å omgi oss med innslag av metaller, marmor og luksuriøse materialer.

8. Åpent –åpen kjøkkenløsning har vært i bildet lenge. Nå ser vi mer åpne planløsninger, ikke bare når det kommer til kjøkken, men også andre rom i huset. Grensene mellom kjøkken, bad, soverom, ute og inne blir stadig svakere. Eksempelvis så tror jeg at kombinert bad og soverom blir å se oftere.  Jeg har tro på at vi tør å bryte mer med de tradisjonelle planløsningene og tilpasse mer individuelle løsninger basert på de livene vi lever.

kontor-960x477

 Kontoret er aktivitetsstyrt

Arbeidsdagen er, for mange, mer aktiv og preget av møter og befaringer ute av huset enn tidligere.  De er stadig på farten og jobber fra en bærbar data. Dette resulterer i at behovet for fast plass bortfaller. Vi ser stadig flere bedrifter som kaster seg på bølgen med free seating. Det vil si at bedriften har færre arbeidsplasser enn antall ansatte og ingen har faste plasser.

1. Tilbake fra fullstendig åpent til mer brukertilpasset – ulike soner tilrettelagt for ulik bruk.

2. Komfort/hygge –mer bruk av ”hjemme møbler” og mindre ”kontor møbler”. Gode og innbydende soner som fokuserer på uformell komfort.

3. Identitet–bedriftens verdier, holdninger og identitet skal i større grad reflekteres i interiøret.

cafe-960x476

Restauranten reflekterer maten

Kraftig fokus på ekte/genuine materialer. Interiøret skal gjenspeile maten. Dette bygger på mattrenden; ekte og naturlig mat med gode, kortreiste, økologiske råvarer.

1. Synlige konstruksjoner –overgangen mellom ulike materialer, oppbyggingen av eksempelvis et møbel, små detaljer.

2. Tre, metall og stein –her ser vi mye av nevnte materialer i alt fra servise til gulv og møbler.

3. Fokus på kvalitet/håndverk –nok en refleksjon av mattrenden, kvalitet er viktig.

4. Bort fra ”loppis” mot mer stilrent/sammensatt –vi har sett mye av den tilfeldige stilen. Nå går vi mot et interiør med en klarere retning. Men det preges fortsatt av å mikse.

For å oppsummere; vi ser mange av de samme trendene innenfor de ulike segmentene. Alt henger sammen. Dette gjelder ikke bare interiør, men vi kan trekke paralleller til for eksempel pakningsdesign og klesmote for å nevne noe.

Selv lar jeg meg ikke styre slavisk av trender, men lar meg definitivt påvirke og bli inspirert både profesjonelt og privat. I et yrke hvor man jobber med interiør til daglig skal det vanskelig gjøres å ikke bli influert.  Å følge med i tiden er en del av jobben.

Om du velger å følge trender eller ei er helt og fullt opp til deg. Men vær helt ærlig med deg selv, du påvirkes du også, gjør du ikke?

I Grid sin serie om trender kan du også lese: Vin, design og trender og Korte eller lange trender? Pakninger 2014.